Rolmodellen Rolmodellen 2
Rolmodellen 2

Rolmodellen 2

  Door: Ronald Schaefer       Gepubliceerd op: 18-09-2021    

Rolmodellen zijn essentieel voor de ontwikkeling van een zelfbeeld van jongeren. Afhankelijk van het rolmodel bestempelen wij rolmodellen als positief of negatief. Diversiteit is dan ook een belangrijke factor voor een evenwichtig zelfbeeld. Belangrijke sectoren waar hedendaagse rolmodellen vandaan komen zijn entertainment en sport. Ook kan de politiek (denk aan Obama ) een belangrijke bijdrage leveren. In deze blog denk ik na over de beschrijving van een rolmodel. Wat zijn de essentials voor een rolmodel?

 

Afbeeldingsresultaat voor ObamaAfbeeldingsresultaat voor ronaldo 2017 kapsel

 Afbeeldingsresultaat voor bono

Nadenkend over de essentials van een rolmodel komt de eerste gedachte bij mij op, wat is de definitie van rolmodel?

Een rolmodel is een persoon of een type persoon of persoonlijkheid, die een voorbeeldfunctie vervult voor een bepaalde groep mensen Bron: www.encyclo.nl/begrip/rolmodel

Beeld dat je voor ogen hebt, zoals jezelf graag wilt zijn of beeld waarvan je niet wist dat het bestond maar waarvan je wel denkt dit wil ik, dat is de kern van een rolmodel. Beelden zijn krachtig. Inmiddels is de samenleving veel beeldender geworden door de grote hoogte die schermen innemen. De spiegelneuronen die in onze hersenen zitten geven ons de mogelijkheid om een beeld te kopieren. 

Het tweede deel van de definitie van rolmodel heb ik niet gekopieerd, namelijk dat het een bekendheid dient te zijn. Je ouders en docent kunnen namelijk ook een rolmodel zijn. Sterker nog, zeker je ouders en daarna absoluut ook docenten zijn een rolmodel voor leerlingen. De vraag die ik daarom centraal wil stellen de komende tijd is:

Welke docenten zijn een rolmodel voor leerlingen en wat maakt hem een rolmodel?

Wie stuurt mij een voorbeeld van een docent die echt een rolmodel is?